• Рефлексни нивопоказателни колонки

Рефлексни нивомерни колонки 

Рефлексните индикатори за ниво са създадени за приложения, които включват висока температура, високо налягане и употреба на корозивни флуиди. Безцветният флуид в тези съоръжения дава по-добра индикация за нивото.

Принцип на работа на рефлексните нивопоказателни колонки

Рефлексните нивопоказателни стъкла в този тип колонки работят на принципа на отражението на светлината и на законите за отражението й.

Нивопоказателни стъкла,  в рефлексните нивопоказателни колонки имат лице, което е към флуида с призмовидни вдлъбнатини, със сечение под ъгъл 90 градуса. Когато функционират, камерата със стъклото се пълни с течност в долната зона и с газове и изпарения в горната зона; при това положение течността се различава по различната яркост на стъклото в течната и газовата зона. Рефлексните стъкла не изискват специално осветление, за да се наблюдава нивото - дори дневната светлина е достатъчна. Само през нощта е необходимо изкуствено осветление.

Функцията на двете зони,  на нивопоказателните стъкла, показващи различна яркост при рефлексните нивомерни колонки е обяснена по-долу:

Зона на течностите на рефлексната нивопоказателна колонка:

Тази зона се вижда с по-тъмен цвят, когато рефлексната нивопоказателна колонка функционира и е осветена, както е описано по-горе.

Според конструкцията, повечето околни лъчи светлина попадат върху външното лице на стъклото и са перпендикулярни на това лице, поради което не се отклоняват от рефлексното нивопоказателно стъкло. Тези лъчи достигат стъклото с ъгъл на падане, приблизително 45 градуса. Критичният ъгъл стъкло/течност е винаги по-голям от 45 градуса. Поради това падането на лъча светлина винаги се пречупва от течността, тъй като вътрешните стени на камерата на колонката не са отражателни, лъчите не могат да бъдат видяни отвън. Практически тази зона изглежда тъмна, почти черна за наблюдаващото лице.

Газова зона/Зона за изпарения на нивопоказателната колонка:

Тази зона изглежда почти сребърно светла за наблюдателя.

Както и за зоната на течността, светлинните лъчи достигат до стъкло/газ мястото под ъгъл приблизително 45 градуса. Поради това, че този ъгъл е по-голям от критичната ос за стъкло/газ зоната, лъчите не се пречупват, напълно се отразяват правейки 90-градусов обрат, поради което достигат най-близкия интерфейс стъкло/газ под ъгъл около 45 градуса. По същата причина те ще се отразят и върнат под 90 градуса обратно към наблюдателя, за когото тази зона ще изглежда ярко сребърна.

 

Приложение на рефлексните нивопоказателни колонки

Рефлексните наблюдателни колонки се използват при много случаи и предлагат големи предимства като: ниски начални разходи, ниски оперативни разходи, лесно разчитане на нивото.

Рефлексните нивомерни колонки не могат да се използват в някои случаи като:

 

 

 

 

 • когато разделителното ниво между двете течности трябва да бъде прочетено
 • когато освен индикация на нивото, трябва да се види и цвета на течността
 • когато процесният флуид е водна пара под високо налягане, тъй като в този случай стъклото трябва да бъде предпазено от разтварящото действие на котелната вода, чрез слюдени защитни екрани.
 • когато процесния флуид е такъв, че може да корозира стъклото - например алкални разтвори с висока температура или флуорна киселина, тъй като слюдените екрани отново трябва да бъдат използвани за защита на стъклото
Обща спецификация
Материал:

Варианти от: въглеродна стомана, нискотемпературна въглеродна стомана, неръждаема стомана, A182F11, 22, 5, 9, 91 & Monel, Titanium, Hastelloy, Alloy-20

Начин на присъединяване На фланци, на резба, на заварка
Характеристики
 • единици измервателна скала (cm, Liter)
 • дренажни кранове (варианти с иглени кранове, шибърни кранове, кранове за пара, на нипел и капачка)
 • скоба (по-дълга от 300мм от център до център)
 • задвижване кранове (ръчно)
 • максимален брой на секциите със стъкла - 10 бр
Дължина В диапазон от 215 mm до 2545 mm
Продуктов лист

Рефлексни нивопоказателни колонки

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър

Рефлексни нивопоказателни колонки

 • Производител: Italy
 • Наличност: В наличност
 • 0.00лв


Възможни варианти


Тагове: Рефлексни, нивопоказателни колонки