Възвратни клапи - свободен диск

Междуфланцовите възвратни клапи са на принципа на свободен диск, който  се отваря и затваря при наличието на определен поток на флуида.

Дизайнът на възвратните клапи от този тип, наричани още “мигалка”, е подходящ за монтаж на изключително тесни места, там където фланцовите възвратни клапи са неподходящи, тъй като са твърде големи. Възвратните клапи – тип “Мигалка” са отлят корпус около мястото, където дискът затваря клапата. Това е основната разлика между тях и фланцовите възвратни клапи.

На пръв поглед тази разлика изглежда незначителна, но поради факта, че фланцовите възвратни клапи са със свои собствени фланци, се ограничава мястото, в което може да се отвори диска им. Това води до създаване на преграда на пътя на потока на флуида. 

От своя страна – междуфланцовите възвратни клапи – тип “мигалка” притежават изцяло отлят корпус, който създава достатъчно място за обръщането на диска и пълното отваряне на клапата. Както можете да си представите това е жизнено важно за приложения изискващи пълнопроходност на клапата.

Именно затова, обикновено препоръчваме междуфланцов тип възвратни клапи, когато има изискване за пълнопроходност и фланцови възвратни клапи, когато това не е проблем.


Възвратна клапа - със свободен диск

Възвратна клапа - със свободен диск

Приложение:Възвратните клапи със свободен диск са самозадействащи и бързозатварящи клапани, които предотвратяват работния флуид да се върне обратно по тръбопровода. Те се използват за да се предотврати връщането на флуида към помпи, вентилатори и др. Възвратната клапа не е отсекателен клапан. Предпочитани са за монтаж във вертикални инсталации. Пре..

0.00лв

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)